Svenska Friidrottsförbundet

Huddinge AIS Friidrott

Huddinge AIS friidrott


Index

Kasino ilman rekisteröitymistä

Övriga tillbakablickar

Jubileumströja

Jubileums-galoppen

Jubileumsfester

Startsidan

Återblickar v30 - HAIS första träningsläger

HAIS´ första träningsläger

Det var 1965 och föreningen hade ett par år på nacken med organiserad åretrunt­träning. Själv hade jag tränat medel- och långdistans i drygt ett års tid och var 17 år. Under vintern bestämde vi att "nu rackarns" skulle vi anordna ett träningsläger för första gängen i HAIS historia. Genom andra föreningskontakter bokade vi plats på en friluftsgård ute på Gålö i Haninge kommun. Då som nu fanns inte mycket pengar att spendera men vilja fanns det gott om. Resan skulle organiseras medelst samåkning i egna bilar och självklart skulle vi fixa maten själva.

Maten ja, den förtjänar ett särskilt kapitel. Vet Ni hur . ett gäng 15 - 18 års ungdomar komponerar en meny, beräknar och skriver ner en matlista för ca 10 personer för fyra dagar?

Busenkelt!! Falukorv och mos, köttbullar och makaroner, falukorv och makaroner, köttbullar och mos, oboy, mycket mackor med ost, och sist men inte minst havregrynsgröt.

Hur nu beräkna hur mycket det behövs?? Busenkelt! Var och en äter minst 8 korvskivor å 1,5 cm varje måltid. 8 gånger 1,5 gånger 2 gånger 10 ger 240 cm falukorv. 14 köttbullar per huvud ger med samma genialt enkla metod 280 st köttbullar. Jag lovar att en originellare inköpslista sällan har skådats. Iväg till butiken med tumstock i högsta hugg. Det kan tilläggas att det vara ganska besvärligt att räkna köttbullarna i de storpack som butiken tillhandahöll.

Nåväl inköpen blev verkställda, instuvade i en av bilarna och iväg bar det.

Väl på plats var det dags att installera sig. Gården var som ett slags vandrarhem där vi bodde 3 - 5 personer per rum. Det fanns ingen idrottsplats så träningen sköttes på grusvägar, skogsstigar och på en fotbollsplan som idag antagligen hade kallats för en sämre kohage. Träna det gjorde vi i alla fall. Tre gånger om dagen. Innan frukosten skulle alla ut på en morgonjogg. Det var väl inte så populärt men alternativet var värre, nämligen att fixa gröten. Det blev naturligtvis mycket springa på det här lägret, men de flesta av oss hade en läggning åt det självspäkande hållet och som sagt var, den som slängde in handduken först fick ställa sig vid spisen. Sista dagen anordnades den bland oss veteraner klassiska "Ulrikstafetten". Numera kallas det intervallträning. Det visste vi inte då. Två lag, fem personer i varje lag och 10 varv totalt för löpare och 5 varv för icke löpare. Alla tog i så det knakade i buskarna. Om man tog i för mycket i början så vet Du som sysslat med löpning att det kan vara ganska plågsamt med mjölksyran.

Om man inte mådde bra fick man ställa sig bakom ett träd och anropa Ulrik, därav namnet

Detta värt första träningsläger har följts av många läger genom aren. Själv har jag haft förmånen att vara med på ett flertal både som aktiv och som ledare. Det som knyter ihop detta första improviserade, enkla läger med det sista jag var med på är den gemenskap och sammanhållning som skapas under den period som man är tillsammans. Jag hoppas innerligt att Ni som är aktiva och ledare idag också upplever det som en av de stora förtjänsterna med lägerverksamheten.

Ulf Hagman

 

Ulf Hagman spränger målsnöret i Hallstahammar 1965 och sätter nytt klubbrekord på 3000 m

 
Maila , . Senast uppdaterad 6-feb-07
All contents copyright ©2000-2007 Huddinge AIS Friidrott. All rights reserved